Världens största isgrotta!

Idag gjorde vi en utflykt till världens största isgrotta - Eisriesenwelt cave. 

(Musik: Ice, ice baby - Vanilla Ice)

För att ta sig dit fick vi först åka bil i en timme. Den sista biten med bilen var det riktiga kringelikrok vägar. Sen gick det inte att köra längre utan då fick vi dra på oss vandrarkängorna. Sen var det bara upp och åter upp. Vi gick i ca 20 minuter. Sen fick vi ta en gondollift upp. Medan vi höll andan under färden stod en get och idisslade obrydd på en liten bergsskreva. När liften stannade klev vi ur. Sen var det åter 20 minuters vandring kvar innan vi var framme. Svetten lackade! Vi hade ju långbyxor på oss för det skulle vara kallt i grottan. 

(Musik: Walk on sunshine - Katrina and THE Waves.)

Plötsligt visar sig en mäktig portal intill grottan. Redan här märktes en temperatur skillnad. Vi försökte dra på Iris en Buff så hon inte skulle frysa om kroppen. Alla i familjen tog på sig lager på lager förutom Elliott. Han drog bara på sig en vårjacka utanpå sin t-shirt. Han var dessutom den enda som hade på sig shorts. Jag hade ändå packat ner tröja och långbyxor. Men nej...



När vi gick in i grottan möttes varm och kall luft vilket gjorde att det blev ett vinddrag utan dess like. Alla fick hålla i sina glasögon o kepsar annars hade det blåst av.
Som sagt det här är världens största isgrotta. Den är 42 km lång men det är bara den yttre delen, knappt en km som är täckt med is. Dagens temperatur var 0 grader. På vintern var där -50 grader... 

Familjen Ljunggren har ju en förkärlek till grottor och gruvor. Den här grottan skiljde sig dock mycket från de andra grottor vi sett tidigare. Inte bara pga isen utan för att själva grottrummen var enorma och hade förhållandevis släta ytor. Där fanns inga stalagmiter eller stalagmiter. Ett av rummen var 70 meter brett och 40 m högt! Rundvandrinringen började i trappor och slutade i trappor. 700 trappsteg upp och 700 trappsteg ner och däremellan vanlig plan gång. Så det ska bli spännande att se om vi får någon träningsvärk imorgon?!

Iris tyckte allt det var lite läskigt med grottan! Vi fick turas om att bära henne uppför trapporna...pust...att 6,6 kg kan vara så tungt!

Något annat som också var speciellt var att det inte fanns någon el i grottan utan vi fick bära oljelampor med oss. Vid ett tillfälle så bads vi alla att släcka lamporna. Mörkret var verkligen totalt.

Efter rundvandring var vi hungriga så vi slog oss ner på en liten restaurang i närheten av toppen. Elliott var lycklig, äntligen skulle han få smaka på en riktig wienerschnitzel. Slörp sa det bara sen var allt uppätet.

(Musik: Hungry eyes - Eric Carmen)

I närheten av isgrottan fanns även en annan turistattraktion - Burg Hohenwerfen. En 1000 år gammal fästning som framförallt använts som fängelse. Men även en film "Örnnästet" har spelats in här. Men slottet fanns även med i bakgrunden i en scen i "The sound of music".

En härligt händelserik dag utan några missöden!
(Musik: Dont worry, be happy! - Bobby McFerrin)




Kommentarer :

#1: Anonym

Låter ju alldeles fantastiskt! Vad mäktigt! Gick ni i nån typ av grupp?
//Jenny

Svar: Japp. Eng.rundtur!
Mollan and the gang!

skriven
#2: Ingrid

Hej,
Följer er resa, otroligt vad mycket ni får uppleva, nu blev det grottan jättefina bilder, tur ni är unga och benen bär er.
Josefine är ju väldigt duktig att skriva.Såg Elliot jisses vad lång han har blivit.Hur långt ner har ni kommit? Här hemma är det varmt, soligt.Farmor hälsar.

skriven
#3: teklatina.blogg.se

Fantastiskt vacker grotta! Hoppas ni får fler bra dagar utan för mycket strapatser. (Även om det är roande att läsa om alla er missöden)

skriven
#4: Tore Övemar

Vilket äventyr! Ni får uppleva mycket på era semestrar.
Fina bilder du ni tar.
Farfar&Ulla

skriven

Kommentera inlägget här :