Pest eller kolera...?

Idag har vi gjort Brno! I värmeböljan har vi dragit fram över sneda och krokiga små gator. Vi har aktat oss för spårvagnar, lapat i oss glass och halsat läsk/vatten i mängder (och några öl till Micke). Vi har doppat/spolat/ dränkt Iris i var och varannan fontän. I Brno kör de även runt vattenbilar för att blöta ner gatorna (folk) så det inte ska damma så mycket!


Det finns även stolpar här och där som sprayar vatten vilket uppskattades av varma små barn!


Brno är en stad med mycket charm, fantastiska gatumusikanter, gamla hus med supercoola och moderna caféer och restauranger. Mat och dryck är billigt! Det går att äta en rejäl lunch för fyra personer med 6 läsk och två öl för 400 kr. Inträden till olika attraktioner är också ganska billiga. Vi har gått runt i nästan sex timmar idag och under den tiden har jag sett ett gäng japaner i övrigt inga andra turister. Jag har nog aldrig varit i en så stor stad med så få turister. 




En av stadens kännetecken är St Peter och Pauls katedral! En maffig sak mitt i gamla stan!



Vi hade hört att det skulle finnas en ganska nyfunnen gravkammare i Brno. Vi lyckades komma fel så vi betalade inträde till en munk gravkammare. Det var iför sig också ganska intressant men inget "nytt" för oss. I munkgravkammaren fanns också en soldat som hade försvarat staden mot de galna svenskarna....och så en läskig grevinna med spetskläder och mask för ansiktet.


Tillslut kom vi dock rätt.  Vi kom fram till katakomberna. Katakomberna återupptäcktes 2001 när de skulle asfaltera om en bit av en gata in till St James kyrka! Det visade sig att gravkammaren innehöll 50 000 personer där de flesta dött i pest eller kolera. Det kändes helt absurt! Overkligt! 50 000 personer är ju fler än vad det bor i de flesta städer i Sverige!





Det var många kranium som hade små hål uppe på hjässan! Man får vara tacksam att läkarutbildningen blivit lite längre och bredare sen 16-1700 talet..


När vi skulle ta oss i från Brno tillbaka till campingen lyckades vi placera oss i fel fil... enkelriktat....sen hamnade vi fel igen...väg bara för spårvagnar.... Det är nog bra för hjärtat med lite förhöjs puls ibland. Som tur var hade vi ingen husvagn efter oss...

Vi avslutade dagen med att åka inom Ikea och köpte lampor. Så nu har vi en partyhusvagn!


Men inne i vagnen hörs mest snarkande!
Tack för idag!







Kommentarer :

#1: Anonym

Skönt att läsa om att ni kan göra vanligt "turistande" också, och inte bara halsbrytande upptäcksfärder! 😃
//Jenny

Svar: Då har du inte hört än om dagens händelser...
Mollan and the gang!

skriven

Kommentera inlägget här :